vinoklubi 9/2018

VALITSE OIKEA VIINI RIISTALLE

Valitse riistan kumppaniksi viini, missä on samoja elementtejä kuin metsässä – värikkyyttä, maanläheisyyttä ja marjaista makua. Monet riistaruoat ovat melko voimakkaan makuisia, joten viiniltäkin vaaditaan tiettyjä aromeita sekä täyteläisyyttä. Perussääntönä voikin pitää, että linturiistan kanssa voi suosia viinejä, joiden happorakenne on hyvä, kun taas lihaisat pataruoat tarvitsevat vierelleen pehmeitä ja maukkaita punaviinejä. Myös monet aromikkaat oluet sopivat hyvin riistan kanssa nautittavaksi.

Syksyiseen riistapöytään sopii erinomaisesti esimerkiksi kermainen sienikeitto, jonka yhteyteen sopii voimakaskin viini. Kermainen keitto pehmentää viinin makua, joten tammiset ja voimaiset Chardonnayt ovat loistovalinta sienien seuraan. Viinin hapokkuus myös raikastaa keiton täyteläistä tunnelmaa. Viinisuosituksemme alkuruoalle on Esterházyn Leithaberg Chardonnay.

Pääruoaksi tarjottavan riistapadan seuraksi suosittelemme täyteläistä ja tanniinista punaviiniä. Kotimaiset juurekset antavat syksyiselle paistille lisämakua ja täyteläisyyttä, joten viinivalinnankin on hyvä olla hieman juureva. Jos tarjoat paistin kanssa puolukkaa tai herukkahilloa niin viinivalinnoissa Shiraz suorastaan rakastaa näitä marjaisia makupareja.
Täydellinen riistaviini on Re Manfredin Sisilialainen Aglianico de Vulture punaviini ja De Bortolin La Bohème Act Four Shiraz Australiasta.

Jälkiruoaksi tuhdille riista-aterialle sopii kirpeät jäiset karpalot tarjottuna lämpimän makeassa kinuskikastikkeessa.
Tämä herkullinen ja yksinkertainen jälkiruoka voidaan tarjota makean, mutta sopivan raikkaan jälkiruokaviinin kera. Suosituksemme jälkiruoalle on yksi maailman palkituimmista viineistä, De Bortolin Noble One Botrytis Semillon.

Muistathan, että Tsingtao oluet sopivat myös hyvin riistapöytään. Mikset kokeilisi riistalle myös olutmarinadia?
 


Jaa: