vinoklubi 3/2018

Miten valitsen viinin lampaalle?

Lampaan- ja karitsanliha ovat pääsiäispöydän kestosuosikkeja. Hyvänä perussääntönä pääsiäisaterian ruokia ja viinejä suunniteltaessa voikin pitää – mitä juhlavampi ateria, sitä arvokkaampi viini. 

Viini lampaalle kannattaa valita keskitäyteläisten ja täyteläisten punaviinien joukosta. Erinomaisia lammasviinisuosituksiamme ovat esimerkiksi ranskalainen Château Trillol Bordeauxsista ja sisilialainen Tenuta Rapitalà Sire Nero Shiraz. Château Trillol viinitalon tarhat sijaitsevat Pyreneiden rinteillä, 400 metrin korkeudessa, jossa köynnökset tuottavat täyteläinen aromikkaita rypäleitä. Viini voitti hopeaa arvostetussa Decanter World Wine kilpailussa vuonna 2017! Tenuta Rapitalà sijaitsee Siciliassa, joka on tällä hetkellä kaikista trendikkäin italian viinialue, kaikkien viini-ihmisten must-alue numero uno. Sire Nero on runsas, aromikas ja jopa hieman hillomainen, modernin tyylinen punaviini.

Lampaanviululle suosittelemme runsaan maukasta Château Trillolia. Täyteläisen pehmeät viinit sopivat myös erinomaisesti grillatun lampaan kumppaniksi. Hieman miedomman karitsanlihan kaveriksi kannattaa valita kevyempi punaviini. Tähän suosittelemme australialaisen De Bortolin La Bohéme Act Fouria.

Jos et ole vielä valinnut pääsiäisen lammasreseptiä, alla reseptivinkkimme. 
Herkullista pääsiäistä!

Lampaanviulu voi-valkosipulimarinadissa

10 annosta

4 kg Lampaanpaistia luullisena
10 kpl Valkosipulinkynttä
Tuoretta rosmariinia
1 rkl Suolaa
1 tl Valkopippuria

100 g Voita paistamiseen
5 kpl Valkosipulin kynttä
4 kpl Salottisipulia
1 kpl Porkkanaa
5 kpl Laakerinlehteä

Valmistusohje

Kuori valkosipulit ja painele paistiin reikiä. Täytä kolot hakatulla rosmariinilla sekä 10 valkosipulinkynnellä. Hiero pintaan suolaa ja jauhettua pippuria. Nosta paisti pussiin. Kääntele niin, että mausteet leviävät tasaisesti koko paistin pintaan. Anna maustua 1-2 vrk jääkaapissa. Kääntele lihaa välillä. Halutessasi lisää joukkoon hieman punaviiniä.

Paahda loput valkosipulit voissa niin että voi ruskistuu. Pilko uunivuokaan sipulit ja porkkana ja nosta paisti niiden päälle. Lisää laakerinlehdet. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja valele paisti puolella voimäärällä. Laita uuniin ja paista 15 min. 200 asteessa. Pienennä sen jälkeen uuni 150 asteeseen. Valele lopulla voilla paiston aikana muutaman kerran. Paista n. 3 t tai kunnes paistomittari näyttää 75 astetta.
 


Jaa: