vinoklubi 2/2018

Pitkiä pellavia!

Tämän päivän laskiainen on iloinen ulkoilupäivä, jolloin lasketaan mäkeä ja nautitaan laskiaisen ruokaperinteeseen kuuluvia herkkuja kuten hernekeittoa ja laskiaispullia. Suosittelemme perinteisen hernekeiton haastajaksi Champagne Gratiot-Pillière Blanc de Blancs shampanjaan tehdyn Crème Ninon -keiton sekä laskiaispullien kylkeen loistavan jälkiruokaviinin; Esterházy Beerenauslese 2015.

Tiesitkö että: Suomalaisen talonpoikaisen laskiaisen ilonpito on keskittynyt mäenlaskuun. Pelkän hauskanpidon lisäksi mäenlaskulla on aiemmin ollut myös maanviljelyskulttuuriin liittyvä merkitys. Mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä paremmiksi pellavat kasvoivat seuraavana vuonna. Tämän perinteen taustalla on töiden vuotuiseen kiertoon liittynyt työnjuhla: kehruut oli saatava valmiiksi laskiaiseen mennessä, jotta voitiin aloittaa enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen. Mäkeä on laskettu perheittäin aikaisesta aamusta ja on kilpailtu siitä, kuka ehtii mäkeen ensin. Koko kylä yhtyi mäenlaskuun. Kelkat kiisivät ja mäet raikuivat laskiaishuutojen erilaisista versioista!

Laskiaismäen päätteeksi ruokapöytä täyttyi herkuista, ohessa meidän vinkkimme laskiaispöytään!

Crème Ninon eli ranskalainen hernekeitto
600 g pakasteherneitä
1 rkl voita
1 pieni porkkana
1 salottisipuli
2 tl kuivattua lipstikkaa
5 dl vettä

Lisäksi:
4 dl vettä
½ dl kasvis- tai lihafondia tai 1 liemikuutio
1 rkl soijaa
suolaa
½ sitruunan mehu
2 dl vaahdotettua kuohukermaa
3 dl Champagne Gratiot-Pillière Blanc de Blancs

Valmistusohje
Silppua salottisipuli, kuori ja kuutioi porkkana pieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa, kuullota sipuli kevyesti, lisää herneet, porkkana, lipstikka ja 1 tl suolaa. Lisää vettä sen verran, että se juuri ja juuri peittää herneet. Anna kiehua ja keitä hiljalleen noin 30 minuuttia. Kiehauta vesi ja fondi. Kaada herneiden keitinvesi pois ja soseuta herneseos. Hienoimman lopputuloksen saat painelemalla herneet siivilän lävitse. Sekoita hernesose ja kasvisliemi, kiehauta seos. Mausta sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan. Nostele pari desiä kermavaahtoa lämpimään hernekeittoon lempeästi sekoittaen, koska keitto näyttää kauniimmalta hieman raidallisena. Kaada keitto lämpimään tarjoilukulhoon. Tuo keitto pöytään, avaa shampanja ja kaada keittoon. Sekoita varovasti, sillä kuplat eivät saa kadota.
Vinkki: Tarjoile paistettujen ravunpyrstöjen kanssa!


Jaa: