vinoklubi 2/2018

Pitkiä pellavia!

Tämän päivän laskiainen on iloinen ulkoilupäivä, jolloin lasketaan mäkeä ja nautitaan laskiaisen ruokaperinteeseen kuuluvia herkkuja kuten hernekeittoa ja laskiaispullia. Suosittelemme perinteisen hernekeiton haastajaksi Champagne Gratiot-Pillière Blanc de Blancs shampanjaan tehdyn Crème Ninon -keiton sekä laskiaispullien kylkeen loistavan jälkiruokaviinin; Esterházy Beerenauslese 2015.

Tiesitkö että: Suomalaisen talonpoikaisen laskiaisen ilonpito on keskittynyt mäenlaskuun. Pelkän hauskanpidon lisäksi mäenlaskulla on aiemmin ollut myös maanviljelyskulttuuriin liittyvä merkitys. Mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä paremmiksi pellavat kasvoivat seuraavana vuonna. Tämän perinteen taustalla on töiden vuotuiseen kiertoon liittynyt työnjuhla: kehruut oli saatava valmiiksi laskiaiseen mennessä, jotta voitiin aloittaa enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen. Mäkeä on laskettu perheittäin aikaisesta aamusta ja on kilpailtu siitä, kuka ehtii mäkeen ensin. Koko kylä yhtyi mäenlaskuun. Kelkat kiisivät ja mäet raikuivat laskiaishuutojen erilaisista versioista!

Laskiaismäen päätteeksi ruokapöytä täyttyi herkuista!

 


Jaa: