vinoklubi 12/2018

LUPA HERKUTELLA!

Joulupöydän menun suunnittelu on vahva osa koko joulun aikaa. Toisilla pöydät notkuvat perinteisiä jouluherkkuja ja toiset lähtevät kokeilemaan jotain aivan muuta. Ennen joulupöytään istahtamista kannattaa suunnitella minkälaisia juomia pöydän antimien rinnalla tarjoillaan. Perinteinen joulupöytä vaatii viiniparikseen juoman sekä suolaisille- ja marinoiduille kaloille, salaateille, tuhdeille laatikoille että uunin lämmössä paistuneelle kinkulle. Unohtamatta jouluisten jälkiruokien kanssa nautittavaa jälkiruokaviiniä. 

Valikoimastamme löydät viinit, joilla on helppo hurmata joulupöytään saapuneet vieraat.

Suosittelemme erinomaisiksi aperitiivijuomiksi pienten suolaisten alkupalojen kanssa valikoimamme kuohuviiniä ja samppanjaa. Kylmän vuodenajan kuohuviinisuosituksemme on itävaltalainen, huippulaadukas Esterházy Blanc de Noirs kuohuviini tai vaihtoehtoisesti Gratiot-Pilliérin Extra Brut Tradition samppanja. Alkupalojen raikkaat salaatit, suolainen mäti, kirpeä sipuli ja kermainen smetana tarvitsevat rinnalleen raikkaan kaverin joko kuohuviinistä tai pirskahtelevasta samppanjasta. 

Joulupöydän perinneherkkuihin kuuluvat kalat, kuten kylmäsavustettu lohi, kalapateet ja graavatut kalat. Ne kaipaavat rinnalleen tasapainottavaa ja raikkaan hapokasta valkoviiniä. Valkoviinin ystävien kannattaa ehdottomasti tutustua valikoimamme helmiin, Esterházyn Estoras Sauvignon Blanciin, jonka etiketti on kuin koru joulupöydän kattauksessa, tai Ranskan Bordeauxsista tuleva Siriukseen. 

Kinkulle ja laatikoille ei kannata valita liian vahvaa punaviiniä, perinteiset pihviviinit voivat olla liian voimakkaita. Joulupöydän maistuvin kinkkuviini on usein keskitäyteläinen ja raikkaan marjainen punaviini. Täydellinen punaviini on espanjalainen La Viña de Ayer, jota suositellaan myös kasvisruoille, sekä hieman viilennettynä myös kalaherkuille. 
Muistathan, että vaalean possunlihan kanssa sopii hyvin myös valkoviini, kuten Esterházyn Leithaberg Chardonnay Itävallasta.

Jälkiruoka kruunaa jouluaterian. Raskaan aterian jälkeen maistuu kevyemmät sorbetit tai jäädykkeet, mutta perinteiset joulunmakuiset kakut ja leivonnaiset saavat myös paikkansa jälkiruokapöydässä. Jälkiruokaviinimme Noble One Australiasta ja Esterházyn Beerenauslese Itävallasta kruunaavat jouluaterian.
Jouluillan naposteluun ja oleskeluun sopivat täydellisesti myös makutestissä mainetta niittäneet (IS 2.11.2018)
G Luomuglögimme sekä perinteiset piparkakut.

Rauhallista ja maukasta joulua koko Bornicon & Salmingin henkilökunnalta!
 


Jaa: