Australialaiset viinit

Uuden maailman suurimpiin viinintuottajiin lukeutuva Australia on moderni ja rohkea viinimaa. Australialaiset viinintuottajat ovat tuoneet markkinoille laajasti kuluttajia miellyttäviä, helposti lähestyttäviä viinejä. Eurooppalaisiin viineihin verrattuna australialaiset viinit ovat yleisesti hedelmäisempiä ja täyteläisempia ja ne myös kypsyvät juotavaksi nopeammin.

Siinä missä eurooppalainen viinikulttuuri juontaa juurensa antiikin ajoille, on Australian viineillä vain noin 200-vuotinen historia. Ensimmäiset australialaiset viinit tulivat markkinoille 1820-luvulla, mutta varsinaisesti Australia on niittänyt mainetta viinintuottajamaana vasta 1960-luvulta alkaen. 2000-luvulla australialaisten viinien suosio on muiden uuden maailman viinien ohella kasvanut entisestään.

Yleisimmät rypälelajikkeet

Australialla ei ole omia alkuperäisiä rypälelajikkeita, vaan ne on tuotu alunperin Euroopasta ja Etelä-Afrikasta.

rypälelajikkeetPunaisista rypäleistä viljellyimpiä lajikkeita ovat:

 • Syrah (australialaisittain kutsuttuna ‘Shiraz’)
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Pinot Noir

Valkoisista lajikkeista viljellyimpiä ovat:

 • Chardonnay
 • Semillon
 • Sauvignon Blanc
 • Riesling

Australialaiset viinintuottajat ovat myös rohkeasti yhdistelleet eri rypälelajikkeita, ja moni tunnettu australialainen viini onkin juuri kahden tai kolmen eri lajikkeen sekoite.

Australian viininviljelyalueet

Suurin osa Australian viineistä viljellään etelä- ja kaakkoisosien viileämmillä alueilla. Merkittäviä viljelyalueita ovat mm.

 • Etelä-Australian Barossa, Eden Valley ja Coonawarra
 • New South Walesin Hunter Valley ja New England
 • Victorian Yarra Valley, King Valley ja Alpine Valleys

Viileämmän ilmastonsa ansiosta myös etelässä sijaitseva Tasmanian saari on saanut lisää huomiota. Suurella mantereella eri alueille tyypilliset ilmasto-olot ja maaperä tuovat viininviljelyyn omat erityispiirteensä.

Australialaisen viininvalmistuksen erityispiirteet

Australia on vaikuttanut vahvasti modernin viininvalmistusteknologian kehitykseen. Tuotanto on puhdasta ja uutta tekniikkaa hyödynnetään paljon. Kuuman ja vähäsateisen ilmaston vuoksi viiniköynnösten keinokastelu on tyypillistä. Pakkauksissa kierrekorkilliset pullot ja hanapakkaukset ovat yleisiä.

 


Bornicon & Salming maahantuo Suomeen australialaisen De Bortolin perhetilan viinejä. De Bortoli -viinit saavat poikkeuksellisen hedelmällisen makunsa huolellisesti valitun kasvupaikan ja kestävän viininviljelykulttuurin ansiosta.

Tutustu tuotteisiimme!

Bornicon & Salming

Bornicon & Salming maahantuo Suomeen viinejä Australiasta. Huolellisesti valituilla yhteistyökumppaneillamme on pitkä kokemus laadukkaiden, hinnoiltaan kilpailukykyisten viinien tuottamisesta ympäristöarvoista tinkimättä.